Blog cu ponturi moca
Home
 

Afectiuni comune ale coloanei vertebrale pe care le intalnim in viata noastra

Coloana noastra vertebrala este componenta de baza a scheletului osos, a aparatului locomotor, de ea depinde miscarea corecta si usoara a corpului, dar si stabilitatea noastra in pozitie verticala. Pe masura ce imbatranim structura coloanei vertebrale are de suferit, leziunile si loviturile isi spun si ele cuvantul si ne trezim dupa o anumita varsta cu o multime de afectiuni pe care incepem sa le tratam de multe ori prea tarziu. Spre deosebire de alte tipuri de afectiuni, cele la coloana vertebrala sunt insotite de dureri, de disconfort si la nivelul capului sau al sezutului, de imposibilitatea unor miscari normale si de ingreunarea deplasarilor.

Care ar fi cele mai cunoscute afectiuni ale coloanei? Intr-un top al afectiunilor cunoscute si tratate in lume pe primele locuri s-ar situa cu siguranta deteriorarea discului intravertebral sau mai usor de inteles osteoartrita. Ea e cauzata de deshidratarea discurilor sau de uscarea lor cu inaintarea in varsta, socurile nu mai sunt asa de usor de amortizat. Din cauza acestei afectiuni sufera si oasele si ligamentele din coloana vertebrala, flexibilitatea scade, pe masura ce presiunea e mai mare pe terminatiile nervoase apar si dureri. Alta afectiune cunoscuta noua e stenoza spinala lombara, practic canalul in care e maduva spinarii se ingusteaza, maduva se comprima mult, de unde si durerile de picioare si durerile lombare. Spondilolisteza este la fel de grava ca stenoza spinala lombara, se manifesta prin alunecarea anterioara a corpului vertebral mai mult decat altele din coloana.

Si daca tot am amintit de dureri pacientii care au probleme cu a lor coloana vertebrala sufera si de lumbago, o durere lombara acuta, aparuta dupa miscari gresite, discul intravertebral avand un microtraumatism. Lumbago apare si cand nu facem suficient de multa activitate fizica si cand suprasolicitam coloana, sistemul osos. Hernia de disc ne este iarasi cunoscuta, apare ca urmare a imbatranirii sau cand avem accidente, afecteaza discurile intervertebrale, ele ies in exterior sau se pot rupe. Pe langa hernie de disc mai intalnim si sciatica, coloana vertebrala lombara are probleme degenerative care nu sun tratate la timp, nervul sciatic e iritat mereu si apar dureri insuportabile, de coloana, solduri, picioare. La adolescenti si copii avem scolioza, o deviatie a coloanei vertebrale in plan frontal, apare o curbura intr-o parte in S sau in C.

Genetica joaca un rol important in aparitia scoliozei, dar si postura corpului mai ales cand stam pe scaun. O alta deviatie a coloanei vertebrale duce si la cifoza, numai ca deviatia este in plan simetric, coloana se curbeaza prea mult in regiunea toracelui, apare celebra cocoasa. Avem cifoza si la varste mici, si cand suntem batrani, ea datorandu-se unor probleme de dezvoltare sau unor boli degenerative, unor traumatisme.

ianuarie 19, 2019 This post was written by Categories: Sanatate Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top