Blog cu ponturi moca
Home
 

Avem nevoie de educatie financiara

Ma bucur foarte mult ca educatia financiara a devenit o preocupare atat a tinerilor, cat si a maturilor. Cu toate acestea, cred ca nu acordam suficienta atentie acestui concept si cunostintelor esentiale (dar extrem de importante) ce tin de gestionarea banilor. Foarte multi adulti nu stiu, de fapt, ce inseamna active sau pasive si in care dintre astea doua trebuie sa investesti. Precum nu stiu nici cum este mai bine sa faci cand ai o suma mai mare de bani: s-o investesti pe toata in ceva sau o imparti in sume mai mici si sa le investesti.

Cred ca educatia financiara este ceea ce ne lipseste si care ne afecteaza enorm felul de a trai. De exemplu, multi angajati ordinari, aleg sa investesteasca intr-o casa, masina buna, mobila, orice care reprezinta, de fapt, pasivele, si care nu-i aduc venit. O regula foarte importanta pe care se pare ca nu o cunosc marea majoritate a oamenilor este ca banii trebuie pusi sa lucreze pentru tine si sa-ti aduca alti bani. Noi avem cunostinte minore despre cum putem investi banii nostri, astfel incat ei sa lucreze pentru noi.
Un alt aspect important care tine de bani se refera la economisire, unde, de altfel, majoritatea o dau in bara. Pentru ca lasa economisirea pentru sfarsit de luna, cand nu mai au, efectiv, bani sa puna la o parte. Banii pe care-i lasi pentru zile mai dificile, trebuie sa-i pui de-o parte, chiar la inceputul lunii, din ceea ce-ti ramane, apoi, sa-ti faci bugetul cheltuielilor.

O alta problema a oamenilor tine de asumarea creditelor si a ipotecilor. De ce mi se pare o povara irationala si dificila un credit? Deoarece de cele mai multe ori este luat pentru nevoi cum ar fi o casa sau o masina, prin urmare 5 sau 10 ani, oamenii vor lucra acele 7-8 ore pe zi pentru a rambursa o suma si mai mare pentru acest capriciu, caci de cele mai multe ori, achizitionarea unei case sau a unei masini (bune) este un capriciu si nu o necesitate. Traim intr-un secol al consumerismului si imi pare rau ca multi oameni nu au stat sa analizeze cat de rationale sunt alegerile lor financiare.
Educatia financiara nu vizeaza doar adultii, dar si copiii. Deoarece daca insusesc principalele reguli cum sa gestioneze banii inca de mici, copiii nu ar avea problemele financiare pe care le au sau le-au avut parintii lor. Sunt multiple carti de educatie financiara pentru copii, care merita sa fie achizitionate de parinti.
Este plauzibil faptul ca in programa scolara s-au introdus ore de educatie financiara, care, insa, sunt optionale, de aceea sunt sigura ca elevii nu se dau in vant dupa ele. Ma bucura totusi faptul ca unele ONG-uri au inceput sa se intereseze tot mai mult de programe de educatie financiara pentru copii si elevi. Astfel, am citit recent despre o fundatie care tine, in mod constant, cursuri de educatie financiara pentru elevi, aplicand metode diverse de invatare si tehnici interactive.

Cred ca este foarte important sa investim in educatia financiara, mai ales luand in considerarare ca suntem unul dintre statele din Europa care sta cel mai prost la capitolul “gestionarea banilor”. La fel de important este sa-i invatam pe copiii nostri ca banii nu sunt ceva rau si sa-i educam sa-si utilizeze rational banii, sa investeasca, sa invete continuu despre gestiunea financiara, astfel incat sa crestem o generatie care sa puna banii sa lucreze pentru ea si nu invers.

iulie 22, 2016 This post was written by Categories: Business Finante Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top