Blog cu ponturi moca
Home
 

Cancerul de piele se poate trata chirurgical, prin metode moderne. Ce tipuri exista si la ce trebuie sa fim foarte atenti?

Cel mai mare organ al corpului nostru, pielea, are de suferit si el de pe urma cancerului. Cancerul de piele este o forma frecvent intalnita in randul pacientilor cu o predispozitie la aparitia acestuia, insa vestea buna este ca e mai usor de tratat odata ce e descoperit in primele faze. Cazurile de cancer de piele sunt din ce in ce mai multe, oricine poate avea cancer la nivelul pielii, indiferent de varsta, de aceea trebuie acordata o atentie sporita oricaror semne aparute pe parcursul vietii.

Cea mai agresiva forma pe care o intalnim la pacientii care au cancer de piele este melanomul, insa exista multe altele care, daca nu sunt depistate la timp, conduc la agravarea simptomelor si la deces intr-un final. Melanomul se recunoaste usor, apare ca o leziune inchisa la culoare, marginile alunitelor sunt neregulate, culoarea se poate modifica odata cu trecerea timpului. Metastaza apare frecvent la acest tip de cancer, asa ca orice interventie trebuie facuta cat mai rapid. Alt tip de cancer care poate afecta pielea este carcinomul bazocelular, ca aspect seamana cu un nodul de culoarea pielii, marginile sunt stralucitoare, perlate. Netratat la timp duce la ulceratii, tesuturile profunde sunt invadate foarte repede. Carcinomul scuamocelular apare doar in zonele care sunt expuse prea mult la soare, fata, scalp, are forma unui nodul cu o crusta pe suprafata, cresterea e rapida, apar ulceratii si supurari.

Raspandirea e foarte rapida mai ales daca il avem la nivelul buzelor sau al degetelor, al urechilor, daca avem imunitatea scazuta. Batranii si persoane de varsta mijlocie se confrunta adesea cu keratoza actinica, cancerul de piele apare pe toate zonele expuse prea mult la soare, gat, fata, urechi, partea dorsala a mainilor, scalp. Ca aspect avem o placa de culoare rosu-brun, aspra, netratat la timp cancerul de acest tip se transforma in carcinom scuamocelular. Semnele cancerului de piele se recunosc usor la o simpla analiza, alunitele sau leziunile cutanate isi schimba dimensiunea, forma, culoarea, apare asimetria si marginile sunt neregulate, pe aceeasi suprafata sunt mai multe culori, apar sangerari sau supurari, mancarimi.

Dupa varsta de 21 de ani orice modificari de acest tip trebuie sa ne trimita imediat la medic. Singurul tratament cu efecte bune este cel chirurgical, care indeparteaza si distruge leziunea, dar si tehnica Mohs are rezultate bune, prin indepartarea tesutului afectat, fara a interveni asupra restului tesutului sanatos din jur. Cancerul de piele e indepartat pana la radacinile lui, reusita operatiilor fiind de aproape 100%.

februarie 7, 2019 This post was written by Categories: Sanatate Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top