Blog cu ponturi moca
Home
 

Cand device-urile mobile ne cuceresc timpul

Ecranele de orice fel se insinueaza din ce in ce mai mult in caminele noastre si capteaza atentia membrilor familiilor, fie ca vorbim despre parinti sau despre copii.
In anumite case se mananca in fata televizorului, iar in alte case se sta cu telefonul la indemana in absolut orice situatie. Astfel, relatiile de familie se strica, iar dialogul si comunicarea sunt compromise. Dorinta de a fi “conectat” in orice moment este atat de puternica, incat interesul pentru toate aceste ecrane, fie ele de televizor, de computer sau de telefon, devine mult mai atragator decat interesul fata de cei dragi, de acasa.

Foarte multe persoane, pe de alta parte, lucreaza chiar in fata ecranului, acesta facand parte, fara sa vrem, din viata noastra cel putin 8 ore pe zi. Asadar, de expunerea la “ecrane” nu scapa nimeni. Singurul mod de a ne proteja este sa stim cand sa ne detasam si cum sa gestionam aceasta situatie.
La noi acasa, ecranele sunt prezente, insa incercam pe cat posibil sa limitam uitlizarea lor de catre copii. Avem televizoare in fiecare camera si chiar in bucatarie, insa ele nu merg permanent, ci le aprindem seara, pentru a urmari un film sau pentru ca cei mici sa poata urmari o ora, maxim doua de desene animate. Tabletele si telefoanele incercam sa le folosim ca suport pentru activitati utile, fie pentru aplicatii de colorat sau de design pentru copii, fie pentru invatarea unei limbi straine, si cat mai putin pentru jocuri violente sau pentru vloguri de pe YouTube, care cuceresc acum toti copiii. In afara de aceste activitati, mai folosim telefoanele sau tabletele numai dupa ce copiii se culca. Ne ramane asadar cate un laptop pe care fiecare dintre noi il utilizeaza atunci cand lucreaza, si telefoanele mobile.

Este important sa oferim exemple bune copiilor. Astfel, daca un copil isi vede mama sau tatal stand numai cu telefonul in mana sau doar in fata calculatorului, copilul va intelege ca aceasta este o stare de normalitate si va avea tendinta sa procedeze si el la fel. Si nu sunt putine familiile pe care le-am vazut si in parc si la terase, stand fiecare cu cate un telefon in mana si practic lipsiti complet de comunicare inter-personala….
Daca vom reusi sa nu facem din expunerea la ecrane o prioritate cel putin in timpul pe care ni-l petrecem cu copiii, le vom da sansa de a intelege ca viata este frumoasa si ca se poate sa gasim placere intr-un numar foarte variat de activitati, si ca in loc sa stam pe telefon sau in fata televizorului, putem iesi, ne putem plimba, ne putem intalni cu prietenii sau putem face orice altceva mult mai atragator.

Atunci cand parintii demonstreaza copiilor ca se pot face multe alte lucruri decat sa iti petreci mai tot timul liber in fata unui ecran, copii vor intelege de la cele mai mici varste si vor putea sa isi regleze expunerea la ecrane si ei la randul lor, la varste mai mari, de pilda in anii de scoala sau chiar in liceu.

iulie 27, 2018 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top