Blog cu ponturi moca
Home
 

CATEVA MOTIVE PENTRU CARE AR TREBUI SA PRETUIM PLANTELE SI POMII

Oamenii simt o conexiune deosebita cu natura atunci cand ne petrecem cateva zile in inima padurii sau doar mergem in vizita la tara. De fapt, noi ne energizam uneori fara sa ne dam seama, in timp ce atingem scoarta pomilor.
Cu siguranta va amintiti zilele petrecute in natura chiar si de cand erati inca copii. Asadar, este momentul sa va reamintiti rolul considerabil pe care il joaca plantele si pomii in viata noastra.
1. Mentin curatenia in casele noastre
De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul ca plantarea pomilor de-a lungul drumului reduc continutul particulelor tari din aer, iar in casele din apropiere ajung cu 50% mai putini poluanti.
2. Reduc stresul
Suntem supusi in mai mica masura stresului si avem o satisfacție mai mare la locul de munca, daca privim copacii prin fereastra. Acestia ne incarca cu energi pozitiva si ne dau o stare de bine pentru intreaga zi.
3. Acoperis, sprijin, alimente
Este uimitor insa adevarat ca peste trei sute de milioane de oameni din intreaga lume traiesc în padure, unde viata este mult mai dura. In timp ce copacii sunt mult mai necesari animalelor si plantelor, multe dintre speciile copacii aduc roada, benefica si pentru oameni. Doar un singur mar poate da roada aproape 100 de kiograme pe an, ceea ce inseamna ca este suficienta hrana atat pentru animale cat si pentru oameni.
4. Ne demonstreaza cat de eleganta este batranetea
Cel mai batran copac din lume este bradul din Elvetia, numit Tikko cel batran. Copacul care seamana mai mult cu un bonsai vechi de 9500 de ani. Dintre cei mai batrani copaci se mai remarca si pinul Mafusail din California, ce are 4800 de ani si sequoia cu inaltimea de 80 de metri, care a ajuns la 2700 de ani.
5. Racesc orasele
Copacii reduc temperatura oraselor cu 12 C, ceea ce este foarte benefic pentru cei care locuiesc la bloc. Un copac mare retine o cantitate remarcabila de apa si umezeste cu usurinta aerul din jur.
6. Au grija de confort
Cu totii apreciem umbra copacilor pe timp de canicula insa acest aspect este cel mai esential. Putem folosi copacii drept obiecte strategice in constructii, in timp ce am putea reduce necesitatea în conditionarea aerului cu pana la 30% .
7. Copacii socializeaza
Greu de crezut insa adevarat, copacii socializeaza printr-o retea subterana de comunicare intre plante. E un fel de Internet pentru oameni. Insa, copacii comunica intre ei, dar si cu alte plante si chiar cu ciupercile, lansand in acest fel, semnale electrice cu ajutorul sistemelor de radacini.
8. Elimina oxigen
Copacii absorb CO2 si elibereaza oxigenul. In acest fel, copacii maturi, ce cresc pe o suprafata de 1 km patrat sunt capabili sa absoarba bioxidul de carbon, intr-un volum egal cu gazele de esapament ale unei mașini ce a mers 10 km. Este foarte important de stiut ca oxigenul emanat de un copac mare este suficient pentru patru persoane timp de o zi.
9. Lupta impotriva criminalitatii si vandalismului
De-a lungul timpului s-a demonstrat ca sporirea plantatiilor verzi, garanteaza reducerea criminalitatii in mod semnificativ. Spatiile verzi sunt supuse intr-o masura mai mica actelor de vandalism decat locurile unde predomina betonul si sticla.
10. Ne fac sa ridicam capul
Noi suntem mereu preocupati de ziua de zi cu zi si obisnuim sa privim mai mult in jos, fiecare fiind preocupati de grijile ce parca ne apasa pe umeri. Coroanele inflorite ale florilor sau plantele-gigant, reprezinta doar unele din motivele care ne fac sa ne ridicam capul din pamant. Atunci cand privim spre cer si ne apropiem de spatiul verde, simtim ca traim cu adevarat, ne simtim mai puternici si mai luminosi.
11. Ne multumesc
Fiecare bani cheltuiti pentru plantarea unui copac in oras ne aduc beneficii mult mai mari decat ne-am putea imagina. Acestea apar sub forma aerului curat, care-l inspiram zi de zi, reducerea cheltuielilor pentru energie, ameliorarea calitatii apei, controlului apelor pluviale.
12. Nu cer atentie
Pe planeta cresc in jur de 23 000 de specii de copaci care se inalta triumfatori, si aduc nenumarate benficii pamantului fara a crea mare galagie. In schimb, ei ne cer doar sa-i lasam sa traiasca. De fapt, copacii au mult mai mare grija de noi decat noi de ei.
13. Ne mentin tineretea si bogatia
Peroanele care au norocul sa locuiasca pe o strada cu multi copaci, au mai putine probleme de sanatate. Specialistii in domenii au ajuns la concluzia ca vecinatatea cu copacii mareste bugetul si ii intineresc cu aproape 7 ani.

iulie 23, 2018 This post was written by Categories: Casa si Gradina No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top