Blog cu ponturi moca
Home
 

Cateva reguli de care sa tii cont daca vrei sa te muti la chirie

Mutatul la chirie vine mereu cu mari batai de cap. In primul rand trebuie sa gasesti o oferta avantajoasa din punct de vedere conditii vs. pret, dar pe langa asta sunt multe alte aspecte de care trebuie sa tii cont. Daca este prima data cand urmeaza sa te muti la chirie, atunci, felicitari pentru pasul spre autonomie pe care il faci, este un pas important spre a trai si a lua decizii singur, evident, daca banii pentru chirie sunt banii pe care ii faci singur si nu te finanteaza inca parintii.

O regula importanta cand te muti la chirie: daca nu ai un buget suficient pentru a inchiria un apartament intreg si vrei sa optezi pentru o camera intr-un apartament, unde sa stau si alte persoane (este o varianta pentru studenti, in special), atunci ai mare grija la oamenii cu care urmeaza sa stai.

In primul rand, nu inchiria un apartament in care sta si stapanul acestuia. Oricat de faine nu ar fi conditiile, sa stai cu stapanul in aceeasi casa este total diferit de cum stai cu un oricare alt chirias. Chiar daca la inceput totul iti va parea ca este normal, cu timpul vei ajunge sa te simti intimidat de prezenta acestuia. Cum nu ai da, stapanul apartamentului este cel care are grija ca toate sa fie la locurile lor si nu te vei mai simti la fel de liber. Evident, nu vorbim de bunul simt sau regulile elementare pe care trebuie sa le respecti in calitate de colocatar, cum ar linistea intr-un anumit interval orar sau curatenia, ci mai degraba va fi ceva la nivel de senzatie, un fel de monitorizare constanta a actiunilor tale.
Imi luasem o camera intr-o casa, cand ma mutasem intr-un alt oras, o gasisem prin ceva cunoscuti si deoarece nu aveam timp sa merg eu personal sa vad camera, am trimis garantia si contractul scanat. Era o camera intr-o casa, la al doilea etaj, la parter locuia si stapana casei, de vreo 70 de ani. Erau conditii faine, sincer, totul era nou, curat, insa ma deranja extrem de mult prezenta stapanei. Ma simteam intr-un fel supravegheat si asta deranjeaza foarte mult. In scurt timp am decis sa-mi schimb locuinta si am gasit o camera intr-un apartament pe care il imparteam cu niste colegi.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont in momentul in care iti cauti o chirie este amplasarea. De exemplu, nu stiu daca face sa dai un pret putin mai mic pe un apartament situat spre marginea orasului, daca in fiecare dimineata trebuie sa faci cate 30-40 de minute pentru a ajunge la serviciu/universitate. Desigur, pentru zona faina si linistita, merita sa-ti cauti chirie macar si la capatul orasului. Imi plac in special chiriile din periferiile orasului care dau spre padure. Acolo intr-adevar este o combinatie perfecta intre aglomeratia urbana si linistea padurii. Acolo poti sa te relaxezi in voie dupa o zi in zgomotul orasului.

Un alt aspect de care sa tii cont in alegerea chiriei il reprezinta grosimea peretilor. Foarte putini oameni atrag atentie la acest lucru, fiind entuziasmati de amplasare/dimensiuni/mobilier, insa peretii prea subtiri iti pot da mari batai de cap mai tarziu. In unele blocuri poti sa auzi, inclusiv, ce se intampla in apartamentele vecine. Daca iti place linistea, ai grija la acest aspect.
Si un ultim sfat, nu va grabiti in alegerea chiriei. Mai bine sa mai analizati, sa mai cautati si sa va dati suficient timp pentru a decide.

august 16, 2016 This post was written by Categories: Ponturi Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top