Blog cu ponturi moca
Home
 

Ce este limfomul splenic si cum se depisteaza?

Sistemul limfatic este aliatul nostru in lupta cu infectiile. Impreuna cu sistemul imunitar sistemul limfatic are grija de fiecare data ca orice bacterie sau virus, microb care patrunde in organism sa nu aiba sanse mari de supravietuire. La un moment dat sistemul limfatic nu mai functioneaza corect, limfocitele se inmultesc excesiv si ajung sa aiba o durata de viata foarte mare, de aici aparand si limfomul. Limfomul ajunge sa afecteze componentele sistemului limfatic, de la noduli si maduva osoasa la splina si timus.

Limfomul splenic se manifesta la nivelul splinei, splina creste imediat in dimensiuni, apar si dureri de burta insuportabile, se instaleaza si lipsa apetitului, in unele cazuri pacientii mananca putin si foarte des. Apare o jena care nu mai dispare in partea stanga. Starea de rau prelungita, febra sau imposibilitatea unui stil de viata normal sunt semne care pot trimite cu gandul la un limfom. Pentru depistarea limfomului splenic se fac analize de sange, ecografii de parti moi sau CT, totul pentru a localiza rapid ganglionul. Zonele vizate de CT sunt gatul, pelvisul, abdomenul, toracele, la care se adauga biopsia de maduva. In functie de rezultatele obtinute in urma analizelor amanuntite se poate depista un limfom splenic cu celule B sau cu celule T. Daca e depistata forma cu celule B sansele de recuperare si de tratament eficient sunt mari, pentru ca sunt medicamente puternice fara a fi citostatice. In combinatie cu chimioterapia medicamentele pot sa trateze rapid un astfel de limfom, chiar daca agresivitatea sa poate fi destul de mare.

Cand avem un limfom splenic cu celule T tratamentul e foarte dificil pentru ca nu prea sunt medicamente, sunt unele noi, dar ele doar imbunatatesc calitatea vietii, raspunsul la tratament variaza de la pacient la pacient. E important insa ca pacientul sa fie diagnosticat la timp de fiecare data pentru ca tratamentele sa aiba efectele scontate.

iunie 13, 2019 This post was written by Categories: Sanatate Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top