Blog cu ponturi moca
Home
 

Conacul Boieresc Romano, Plesoiu, un obiectiv turistic cu o istorie zbuciumata, dar frumoasa

Obiectivele turistice pe care le putem vedea in diverse zone ale tarii pot fi de mai multe tipuri. Putem de exemplu sa vizitam case memoriale, muzee, ramasite ale unor foste asezari romane sau poate dacice. Pe lista de obiective turistice care merita vizitate macar o data-n viata se afla si conacele.

Apartinand in multe cazuri unor boieri si avand povesti strans legate de evenimente din istoria nationala aceste conace pot oferi lectii de istorie si arhitectura pentru toti turistii care le trec pragul.

Un astfel de conac cu o istorie de mai bine de 100 ani este si conacul boieresc Romano, Plesoiu. Amintind de perioada interbelica si inceputurile sale conacul lui Dinu Romano a inceput sa fie construit in 1920, la baza constructiei stand planurile arhitectului Cerchez. Stilul conacului a fost asadar unul neo-romanesc, la moda oarecum in anii 1885 pana spre 1925.

Cei care au lucrat la ridicarea conacului impunator au fost italieni de origine, la finalizarea lucrarilor conacul boieresc Romano avea 1500 mp si curtea nu mai putin de 9 ha. Conacul se afla intr-un parc natural de 1.5 ha, are si lac populat cu peste, vegetatia forestiera este diversa, exista si vegetatie ornamentala.

Din 1949 conacul este confiscat prin decret stalinist, ese tabara de pionieri si trust IAS, scoala pentru copiii cu handicap. Timp de trei ani, din 1987 este locul preferat de intalniri al lui Emil Barbulescu, nepotul lui Nicolae Ceausescu. Comunistii au confiscat si ei proprietatea si Emil Bobu, ministru de interne pe atunci, s-a mutat acolo pentru o perioada.

Din 2012 unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zona este restaurat complet, elementele decorative in stuco si lemn amintesc si astazi de stilul neo-romanesc. In 1993 conacul a fost incendiat, faptasul nu s-a gasit insa niciodata, iar in 1987 comunistii au facut o piscina semiolimpica in curte. Iata pe scurt istoria unui conac care a ramas in istorie prin proprietarii sai si prin stilul arhitectural deosebit.

Povesti despre conac au fost si tot vor mai fi. Daca ajungeti in zona si vreti sa il vizitati puteti avea un ghid turistic interactiv sub forma de aplicatie pentru telefon sau sub forma unui site, de unde puteti afla si alte detalii interesante despre acest obiectiv turistic.

CCMP Europroject in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Vratsa (CCI-Vratsa) si Camera de Comert si Industrie Ruse (CCI-Ruse) au pus la punct proiectul CBC Audio Travel Guide, elaborand un ghid turistic audio in trei limbi, romana, bulgara si engleza, cu harti interactive, GPS, informatii actualizate in format text si audio, notificari si posibilitatea navigarii spre cele mai interesante 1500 obiective turistice de la noi si de la bulgari.

Continutul acestui articol nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.

 

noiembrie 15, 2017 This post was written by Categories: Magazine Online Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top