Blog cu ponturi moca
Home
 

Crezi ca nu poti retine suficient de mult? Creierul tau poate sa „cuprinda” tot Internetul

De multe ori in adolescenta si copilarie ne-am lovit de problema memorarii unor anumite informatii. Se stie ca la nivel cerebral exista niste limite peste care nimeni nu poate trece, neuronii nu pot stoca si procesa foarte multe informatii la o anumita varsta. Totusi, exista si genii, oameni care reusesc sa-si depaseasca aceste limite impuse la nivel biologic si neuronal si sa gandeasca, sa proceseze, stocheze, sa caute relatii intre diverse informatii mult mai rapid si mai eficient. Fiecare celula cerebrala poate codificatii bitii de informatie in cel putin 26 de moduri diferite, asta insemnand ca pentru fiecare proces care are loc in creierul uman exista pana la 26 multiplicat cu numarul total de neuroni cai de rezolvare a acestuia.

Pentru a intelege mai bine ce se intampla in creierul uman trebuie sa ne gandim la un calculator obisnuit. Orice informatie, input inregistrat de procesor este codificat rapid intr-un cod binar format din 0 si 1. Creierul, spre deosebire de calculator, codifica informatia in 26 de moduri si nu in doar doua. Partea si mai frumoasa este ca intreaga informatie de pe Internet, care nu e in nici un caz nu e putina, poate fi stocata la nivelul creierului fra prea mare efort si cu un consum foarte mic de energie, cat pentru a conecta un bec cu maxim 10 W. Pentru a procesa aceeasi cantitate de informatii, un calculator ar fi nevoit sa apeleze la un gigawatt de putere, cam cat consuma o centra nucleara care merge la potential complet. Tot procesul de memorare se petrece in hipocampus, cu rol important in invatare si in memorare indiferent de varsta, insa pe termen scurt. Cu ajutorul unor „felii” din creierul unor sobolani, cu structura sinaptica asemanatoare mamiferelor, inclusiv omului, cercetatorii au putut calcula cat de multe informatii se transmit intre doi neuroni aleatorii.

La un calculator, tot ce e informatie e stocata in biti, cu valori de 0 si 1. Mesajul binar de la un neuron produce insa 26 de dimensiuni diferite neuronale. Neuronii au o reactie diferita la input-ul semnalelor de intreare, insa trupul traduce precis semnalele la nivelul oricarei structuri fizice conectate. In cazul unui calculator, se folosesc electroni pentru a rezolva calcule foarte complicate, electronii sunt generatori de caldura, caldura inseamna consum mare de energie. Prin caile biochimice consumul de energie si calitatea procesarii informatiilor sunt mult mai eficient gestionate astfel ca memorarea e mai rapida si mai buna pe termen lung.

martie 15, 2016 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top