Blog cu ponturi moca
Home
 

Curentul nu va mai fi o problema pentru frigiderele din viitor

Stim cu totii cum este cand dai sa iei ceva din frigider si constati ca mancarea e stricata sau ca berea nu e rece. Cu piese care trebuie schimbate mereu si destul de costisitoare, frigiderele sunt un tip de electrocasnice de care trebuie sa avem grija mereu. Frigiderul stricat inseamna pericol pentru sanatate. Intoxicatiile alimentare si probleme de digestie sunt cele mai frecvente urmari ale unui frigider care nu mai merge in parametri optimi.

Pe de alta parte, anual, sute de frigidere sunt aruncate la gunoi in toata lumea, la fel si milioane de alimente alterate. Provocarea cea mare este acum gasirea unei modalitati prin care alimentele sa poata fi conservate pe termen lung si in absenta curentului electric. Este stiut faptul ca in multe zone accesul la reteaua furnizoare de curent electric nu e posibil, asa ca trebuie inventate metode pentru pastrarea alimentelor cat mai proaspete fara a exista nevoia de alimentare cu un anumit tip de curent electric. Studentii de la Universitatea din Calgary au reusit totusi imposibilul si au crat un frigider care merge fara electricitate. Ideea care i-a ajutat pe studenti sa creeze noul frigider a pornit de la modul in care animalele pot sa isi controleze temperatura corporala atunci cand temperatura scade sau creste. Solutia de conservare trebuia sa fie si ieftina si usor de construit, asa ca provocarea a fost si mai mare. Animalul care le-a dat cea mai buna idee cum sa construiasca aparatul electrocasnic a fost… elefantul.

Studiind atent urechea elefantului, studeii au creat o palnie care au atasat-o frigiderului. Aceasta capteaza aerul si il trimite printr-o teava in baie de lichid. Fluidul din jurul unei bobine e evaporat, aerul se raceste din interior. Aerul rece e apoi transportat in camera de refrigerare. Si obiceiul animalelor de a-si pune hrana in vizuina pentru a fi consumata mai tarziu a stat la baza noului frigider. In Africa si Orientul Mijlociu un astfel de aparat nu e o noutate, intrucat exista racitoare ce foloseste evaporarea, cu doua vase de lut unul langa altul. Ce aduce nou frigiderul studentilor e un mod inedit de admisie a aerului si mentinerea temperaturii scazute mai mult timp. In viitorul apropiat, ei isi doresc sa faca un alt frigider mai performant, care sa tina temperatura din interior la 4,5 grade si sa permita o depozitare optima a tuturor tipurilor de alimente proaspete.

Asa stand lucrurile, sa nu va fie cu mirare daca in viitor vom avea si telefoane care sa functioneze fara curent electric, masini de spalat care spala singure fara sa aiba nevoie de vreun electron si cine stie ce fel de surse alternative de energie pe care le vom putea produce la noi acasa. Tehnologia e uimitoare, insa si mai uimitor e modul cum sunt puse in practica ideile pe baza ei.

februarie 16, 2016 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top