Blog cu ponturi moca
Home
 

Frontiere care nu sunt foarte popularizate

Gardul electric dintre Botswana-Zimbabwe. Ceke doua tari sunt separate de un gard electric de 500 kilometri lungime si doi metri inaltime contruit de Botswana. Cei de acolo cred ca un gard poate impiedica raspandirea bolilor transmise pe cale orala sau prin membrele infectate, asta pentru ca se tot fura vite din Zimbabwe. Tara a luat masura aceasta drastica pentru ca in 2003 s-a confruntat cu o epidemie de boli si au murit sute de animale ucise de proprii stapani de teama raspandirii virusului. Era pericol si pentru economie pentru ca tara se baza pe vite si pe carnea lor, pe ce obtineau de la ele. De cealalta parte Zimbabwe spune ca nu e de vina epidemia. Este doar o incercare a tarii vecine de a alunga locuitorii din cealalta tara. In Zimbabwe era inflatie si somaj si gardul a venit la fix, multi muncitori ilegali fiind tinuti departe. Ciudat e ca Botswana nu a dat drumul la electricitate pe gard si nici nu au patrule, asa ca oricine poate trece cand doreste, cu ce doreste.

Gardul electric dintre Africa de Sud si Mozambique. Pe frontiera cu Zimbabwe si Mozambique Africa de Sud are gard electric. In 1990, partea din gard care delimita granita cu Mozambique a provocat moartea a sute de civili in timpul razboiului civil. Oricine atingea gardul primea pe loc 3.500 volti sub forma de soc puternic. Daca ai un gard electric el poate fi letal si neletal. Cele neletale pot sa „ofere” doritorilor un soc de 10.000 de volti ultrarapid. Oamenii care primesc asa ceva renunta sa mai treaca de gard. Cele cateva secunde nu omoara pe nimeni. Varianta letala are socuri continue pana cazi lat. Cei care totusi supravietuiesc raman cu sechele grave, arsuri incompatibile cu viata, isi pierd membre prin amputare pentru ca sunt distruse pana la os. In fiecare an mor 200 de civili care vin in contact cu gardul. Autoritatile spun ca sunt mai putini intr-o perioada lunga de timp. In 28 de ani Zidul Berlinului nu a omorat atatia oameni cat a omorat gardul electric african. Gardul a dat nastere in Mozambique unei adevarate industrii, platindu-se calauze pentru a le arata rutele sigure pentru a depasi gardul. Ca sa eviti gardul puteai sa te duci printr-un part national unde nu era gard, insa dadeai de altceva si mai letal, de lei.

Calatoria prin parc dura vreo 24 de ore si era la cheremul animalelor de prada. Paza de la parc a raportat de multe ori animale care mancau ramasite umane de la vreu aventurier care a vrut sa isi incerce norocul si a devenit prada de fugarit pentru lei. Leii au inceput sa manance doar oameni dupa ce tot mai multi le-au cazut in brate, au atacat tot mai des bazat pe strategia de a manca doar carne de om. Si astazi mai exista gardul, dar nu e pazit si nu e electrificat. A fost deja taiat si e pe cale sa dispara de tot, si cu el intreaga sa istorie ciudata.

martie 11, 2019 This post was written by Categories: Diverse No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top