Blog cu ponturi moca
Home
 

Fundatii de mica si mare adancime

Fundatia unei case este prima faza a constructiei unui imobil, si reprezinta structura care preia incarcarile ce actioneaza asupra constructiei respective si le transmite terenului de fundare.

La modul general, exista doua mari categorii de fundatii: fundatii de mica adancime si fundatii de mare adancime. Notiunile mica si mare adancime se refera la adancimea solului in care este turnata fundatia. In timp ce fundatiile de mica adancime sunt sapate de la adancimi de 1 metru, pentru fundatiile adanci, se poate sapa pana la adancimi de 20-65 de metri. Fundatiile de mica adancime sunt folosite pentru cladiri mici, usoare, in timp ce fundatiile de mare adancime sunt destinate cladirilor mari si grele.

Fundatiile de mica adancime, sau de suprafata, se mai numesc si fundatii directe. Acest tip de fundatie se face prin excavarea pamantului pana la fundul santului, si apoi construirea fundatiei. Se numesc fundatii directe pentru ca talpa fundatiei vine in contact direct cu terenul de fundare.

Fundatiile de mare adancime sunt o solutie la care se recurge de regula atunci cand cladirea este foarte mare si grea si atunci are nevoie de o mai mare stabilitate, dar si cand terenul de fundare este unul dificil si avem nevoie ca fundatia sa ajunga la o adancime mult mai mare decat straturile superficiale, pana la atingerea unor straturi stabile, care pot fi la adancimi de peste 60 metri.

Aceste fundatii de mare adancime se fac in general cu ajutorul tehnologiei pilotilor, fie ca vorbim despre piloti forati sau despre piloti prefabricati, cu ajutorul carora se poate da o mai mare stabilitate fundatiei. Majoritatea pilotilor sunt realizati din beton armat, insa exista inca si fundatii pe piloti din lemn.

Pilotii din beton armat se introduc in pamant fie prin batere fie prin vibrare, prin vibropercutie sau prin insurubare si se leaga apoi la partea superioara cu placa de beton armat.

Fundatiile pe piloti reprezinta o solutie extrem de eficienta atat pentru fundatii noi, cat si pentru lucrari de consolidare ale unor fundatii vechi.

mai 8, 2018 This post was written by Categories: Magazine Online Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top