Blog cu ponturi moca
Home
 

Gustul cuvintelor

Respirati adanc si incercati sa tineti pasul cu explicatiile noastre. Sunt unii oameni care pot sa guste cuvinte. Este vorba de sinesteti. Sunt indivizi cu sinestezie care au anumite simturi foarte dezvoltate, de exemplu vedere foarte buna, auz foarte fin.

Exista si oameni care au gust foarte bine dezvoltat asa ca pot gusta cam tot ce se poate, inclusiv cuvintele. Ajung sa poata recunoaste gusturile unor obiecte care au nume necunoscute. La cativa ani distanta acestia isi amintesc de toate gusturile simtite. Cei care nu sufera de asa ceva si li se da o lista cu asocieri cuvant-gust uita imediat ce au reusit sa retina cu greu.

Cuvintele mai ciudate, evazive, produc gusturi creepy, numele de mancaruri au gustul mancarii descrise. De pilda cuvantul menta are gust de…uau!, nu v-ati gandit… menta. Multi sinesteti descriu acelasi cuvant in moduri asemanatoare. Unele sunete din cuvinte, si nu cuvantul in sine, pot sa dea nastere unui gust, practic senzatiei de perceptie a gustului.

De ce se combina doua sau mai multe simturi, nu stim. Se spune totusi ca toata lumea se naste sinesteta, toate regiunile senzoriale din creier sunt conectate perfect. Cu varsta incep sa se separe. Cei care sufera de sinestezie nu au aceste procese finalizate, separatia nu e foarte clara, legaturile dintre simturi raman active.

februarie 2, 2018 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top