Blog cu ponturi moca
Home
 

Lucruri care au fost taxate in trecut si la care putini s-ar gandi astazi

Sarea. Sarea a tot fost taxata in Franta pana la Revolutia Franceza. Taxa pe sare se numea gabelle a dus cumva si la revolutie. Taxa dateaza din 1295 si includea vinul si graul. Franta avea atunci 30 de regiuni in care era impartita, fiecare avea taxe pe sare si valoarea taxelor era stabilita fix in functie de … sare. Si locurile unde se depozita si stoca sarea au fost taxate. Locuitorii peste opt ani trebuiau sa cumpere sare la preturi mari, desi nu aveau nevoie de ea. Nu puteai cumpara din alte parti decat cele indicate de autoritati, erau amenzi mari.

Cu cat erai ai departe de zona unde se vindea sarea, cu atat pretul crestea. Intr-un an cheltuiai pe sare cat luai salariu intr-o luna. Cei saraci nu isi permiteau sa cumpere sare. In timpul Revolutiei Franceze taxa pe sare a fost abolita, colectorii taxelor de sare au fost pusi la grea incercare si au primit pedepse dure. Dar, ce sa vezi, Napoleon iubea sarea, asa ca a reintrodus taxa ca sa isi finanteze razboiul impotriva Italiei. De abia prin 1949 taxa pe sare a disparut pentru totdeauna.

Pudra de par. Anglia avea o problema in 1795, trebuia sa faca rost de bani ca sa finanteze razboiul impotriva Frantei, asa ca a introdus taxa pe… pudra de par. Toata lumea care folosea pudra platea o taxa de 1.05 lire anual. Multa lume insa era scutita de la plata taxei. Familia regala, soldatii, inginerii, cei din biserici si cei care castigau sub 100 lire pe an nu plateau taxa. Stapanii plateau o singura data taxa pentru a acoperi mai multi servitori si de doua ori daca aveau fete nemaritate. In 1812 deja plateau 46.664 oameni. Pana la urma lumea s-a saturat si a renuntat la pudra. Nu aveai pudra, nu plateai nimic. In 1855 mai plateau taxa doar 997 de cetateni. Taxa a fost abolita in 1869.
Caramizile. Dupa ce a pierdut un razboi important Anglia avea nevoie de fonduri solide ca sa continue lupta. Ca sa aiba bani suficienti englezii au taxat…caramizile. Si dalele au fost taxate incepand cu 1784. Se platea la mia de caramizi si a tot crescut pana in 1797. Producatorii de caramizi au devenit creativi si au facut caramizi si mai mari. Autoritatile s-au prins de ceea ce faceau producatorii si au impus ca o caramida sa aiba 25.4 cm pe 12.7 cm. Orice depasea aceste masuratori era taxat dublu. Pana in 1805 taxa s-a marit foarte mult, insa in 1850 a disparut pentru ca nu o mai platea nimeni, era abuziva.

Palariile. Era si evident ca in Anglia trebuia sa existe si o taxa pe palarii. Ea a venit in mod firesc in 1784. Fiecare palarier din Londra platea 2 pounds pe an. Cei din afara londrei plateau 5 pounds. Fiecare palarier din afara Londrei trebuia sa aiba un afis special la intrare pe care se putea citi Dealer in Hats by Retail, asta ca sa stie autoritatile ce taxeaza. Toti platitorii taxei puneau o stampila pe palarii care sa ateste plata. Oricine cumpara sau comercializa palarii fara stampile era arestat. Unii au incercat sa isi faca propriile stampile, dar au fost prinsi, si au primit chiar pedeapsa cu moartea pentru ca au incercat sa fenteze statul britanic.

martie 3, 2019 This post was written by Categories: Diverse No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top