Blog cu ponturi moca
Home
 

Metoda calendarului, o metoda cu rata mare de succes pentru depistarea ovulatiei

Organismul feminin functioneaza dupa alte reguli decat cel masculin. Daca la baieti sau barbati lucrurile sunt foarte simple, sistemul reproducator „fabrica” celule reproducatoare si le inmagazineaza pana la folosirea efectiva, in timpul actului sexual finalizat, la fete si femei sistemul reproducator are o functionare mult mai complexa. In fiecare luna, la o data fixa de multe ori, un ovul, celula reproducatoare feminina, este eliminat din ovar si asteapta sa fie fecundat, sa aiba loc intalnirea cu spermatozoizii. Daca nu are loc un actul sexual finalizat ovulul e eliminat.

Perioada dintr-o luna calendaristica in care o femeie poate concepe un copil pe cale naturala se numeste perioada fertila. In cadrul ciclului menstrual, de 28 de zile, este inclusa si ovulatia, care duce la eliberarea ovulului si stabilirea lui temporara in uter. Ovulatia se produce, conform studiilor, la mijlocul ciclului mentrual, la 14 zile de la inceputul menstruatiei. Determinarea perioadei fertile e destul de dificila, ea poate ajuta la prevenirea unei sarcini sau la favorizarea ei. Poate cea mai simpla metoda si cu sanse mari de reusita este cea a calendarului. Prin folosirea unui calendar ovulatie sau calculator se poate stabili cu exactitatea perioada fertila, doar prin urmarirea atenta a ciclurilor menstruale anterioare. Daca stim exact cat au durat putem sa anticipam cam cand vine urmatorul ciclul si care ar fi perioada noastra fertila, cand are loc ovulatia.

Fecundarea ovulului eliminat in cadrul ovulatiei are loc doar in zilele de fertilitate maxima, trei sau patru zile inainte, o zi sau doua dupa terminarea ei. A 14-a sau a 15-a zi este sinonima cu debutul ovulatiei, daca avem un ciclu stabil, de 28 de zile. Cand nu avem un ciclu care debuteaza la data fixa si tine un interval fix putem folosi totusi un calendar ovulatie identificand ciclul cel mai scurt si cel mai lung dupa 8 sau 10 cicluri urmarite. Ca sa vedem cand e prima zi a perioadei fertile gasim ciclul cu numarul cel mai scurt de zile incluse si scadem din el 18. Ultima zi de perioada fertila se depisteaza gasind ciclul cu numarul cel mai mare de zile din care scadem 11. La final avem perioada fertila din luna respectiva.

In afara de calendar putem sa urmarim si temperatura bazala, ea creste cu 0.5-1.5 grade cand apare perioada fertila-temperatura e luata cu un termometru, mucusul cervical, sensibilitatea instalata la nivelul sanilor pentru a sti cu exactitate cand ne incepe ovulatia. Si evident, scurgerile vaginale insotite de sangerari si dureri, crampe sunt iarasi semn ca exista ovulatie.

ianuarie 11, 2019 This post was written by Categories: Ponturi Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top