Blog cu ponturi moca
Home
 

Obtinerea apei potabile e mai usoara: s-a inventat sticla care se umple singura cu apa

Poate mai pretioasa decat aurul, apa ne ajuta sa supravietuim indiferent ca avem sau nu ce manca. Suntem formati din apa, corpul nostru functioneaza cu apa cat mai multa, asa ca in lipsa ei suntem pur si simplu sortiti disparitiei. Apa este un element chimic simplu, dar foarte util atat pentru noi, cat si pentru orice activitati facem prin gospodarie. Sursele de apa potabila si apa in general este o problema destul de spinoasa la nivel global. Sunt zone in care oamenii beau apa murdara si se imbolnavesc de tot felul de boli, sunt zone in care apa este potabila, dar e foarte putina si zone unde apa e un lux. Luxul de a avea apa nu este ceva iesit din comun, in Africa sunt mii de oameni care nu prea stiu ce aia apa si nici cum sa o foloseasca.

Din fericire pentru cei care traiesc in astfel de zone s-a inventat sticla care se umple cu apa fara sa fie necesara existenta unei surse de apa in apropiere. Umplerea sticlei se realizeaza cu ajutorul vaporilor de apa. In California, de exemplu, seceta a zadarnicit orice incercare a oamenilor de a mai avea apa potabila sau apa pentru animale. Inventarea sticlei care se umple singura contribuie si la conservarea rezervelo de apa. Principiul de functionare al sticlei e foarte simplu, se ataseaza de cadrul bicicleti si vaporii de apa care intra inauntru se transforma in apa potabila. Ideea este ca sticla trebuie sa se miste mereu, de unde si astasareai ei ca un accesoriu la bicicleta. Sticla se alimenteaza cu energie solara, are compartiment racit, care odata atins de aerul umed si de vapori, determina condensarea. Compartimentul are peste el material hidrofob, care respinge apa, asa ca apar picaturi de apa ce umplu sticla in timp. Totusi, sticla, desi e in permanenta miscare, nu produce asa de multa apa sa va poata suplini nevoia de hidratare dupa eforturi sustinute. Sticla produce doar jumatate de litru de apa daca functioneaza in conditii standard, temperatura e de 20 de grade in jurul ei si nu mai mare, umiditate trebuie sa fie de 50%.

Pe viitor, performantele sticlei vor fi imbunatatite, se va mari capacitatea de apa produsa si modul in care va functiona sticla, fara sa mai fie dependenta de viteza si conditii de mediu prielnice, speciale. Nu e exclus ca de la o simpla sticla sa se ajunga si la producerea de apa potabila intr-un fel de cazane sau recipiente speciale, astfel incat un intreg oras sa poata fi alimentat doar cu apa produsa in urma condensarii.

aprilie 27, 2016 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top