Blog cu ponturi moca
Home
 

Patul lui Procust

Am terminat sa citesc astazi o carte, lectura careia am amanat-o un timp indelungat. Imi doream sa o citesc, insa diferite circumstante o lasau intr-o lista de asteptare, pana cand mi-am cumparat-o si am inceput sa-i descopar continutul

«Patul lui Procust» de Camil Petrescu este un roman diferit de tot ce am citit pana acum, prin insasi formatul sau. Intreaga poveste este formata din scrisorile protagonistilor si notele naratorului. Asta mi se pare de-a dreptul fenomenal, pentru ca acest scrisori-testimoniale formeaza intreaga carte, contin descrieri ample, cu tot spectrul de emotii si sentimente ale personajelor.

Protagonistii sunt doamna T. ( o femeie foarte inteligenta si spirituala, cu o frumusete personalizata) si Fred Vasilescu (un tanar cultivat, bogat, un sportiv remarcabil). Iubirea dintre cei doi este atat de diferita de tiparele cunoscute, cu profunzimi de nedescris, cu multe semne de intrebari si neclaritati pentru cititori, cu enigme care nu se mai lasa descoperite. Felul doamnei T. de a iubi este unul sensibil, deplin, insa parca respins de Fred. Taina acestuia ramane nepatrunsa, deoarece chiar daca este indragostit, poate nebun chiar, dupa doamna T., nu ii arata afectiunea.

Personalitatea doamnei T. m-a impresionat mult. Ea este o femeie divortata, care a ramas, practic, aproape fara nimic, in Bucuresti, la inceputul secolului al XX-lea. Atunci i-a venit ideea sa deschida un atelier de mobila moderna, in tendintele cubismului, aducand mobila de la Berlin. Cu eforturi de nedescris si cu ajutorul prietenilor a reusit sa-si inceapa afacerea, care a cunoscut un mare succes. A inceput sa-i aduca profit si sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Doamna T. este prezentata ca fiind o femeie spirituala si foarte inteligenta, care citeste foarte mult, din diferite domenii. Fred povesteste cum i-a cerut chiar cateva carti despre aviatie (Fred era pilot, de altfel). Cei doi se intalnesc in magazinul de mobila, cand Fred ii incredinteaza doamnei T. cheia garsoniere sale pentru a o mobila complet. Astfel incepe povestea lor de dragoste, poveste din care putem doar sa ghicim unele intamplari.

In paralel cu iubirea dintre doamna T. si Fred, este prezentata o alta poveste de dragoste neimpartasita a unui bun prieten al lui Fred, un poet si jurnalist, Ladima. Ladima se indragosteste de o femeie de moravuri usoare, Emilia, care se da, practic, oricarui barbat instarit si care il minte pe Ladima in privinta sinceritatii si vietii ei. Ladima o venereaza pe Emilia, o dragoste oarba ii invadeaza intreaga fiinta. Venind intr-o zi la Emilia, Fred Vasilescu da peste scrisorile de dragoste primite de la Ladima, pe care aceasta le pastra si pe care i le arata cu trufie. Profund uimit de continutul acestora, Fred descopera o poveste atat de dureroasa despre prietenul sau Ladima, care s-a sinucis acum cateva luni.

«Patul lui Procust» este o carte a contrasturilor, a misterelor si a iubirii nemarginite, cu personaje interesante si inspirationale, un stil usor de citit si placut pentru serile racoroase de vara. A fost o surpriza placuta pentru mine intregul stil si fir al actiunii, de aceea, am fost curioasa sa vad ce productii cinematografice au fost realizate in baza romanului.

Am descoperit « Patul lui Procust » produs de Atelierul lui Sergiu Prodan. Este un film de o buna calitate, care reda o buna parte din povestea cartii, de aceea, pentru cei care nu au timp de lectura (sa va faceti timp), puteti vedea si filmul. Lectura si vizionare placuta sa aveti !

iulie 25, 2016 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top