Blog cu ponturi moca
Home
 

Schimbarea memoriei

Multa lume crede ca odata ce am trait o anumita experienta ne vom aminti de ea exact asa cum s-a intamplat. Orice denaturare a informatiei se va datora pierderilor de memorie, poate anumitor boli, imbatranirii. Un studiu de natura psihologica efectuat de catre Elizabeth Loftus si John Palmer, in 1974, a demonstrat ce se intampla de fapt si cat de mult ne inselam in privinta acestui proces. Intr-un experiment fascinant, participantilor li s-au aratat clipuri video cu o masina care se loveste brutal de alta iar la final au primit un set standardizat de intrebari legat de ce au vazut.

Participantii au fost pusi in grupuri diferite si au primit aceleasi intrebari, numai ca reformulate putin altfel de fiecare data. In loc de verbul hit pentru un grup, celalalt grup a primit intrebari referitoare la viteza masinii cu verbukl smashed. A existat si un grup de control care nu a fost intrebat despre viteza masinilor. Peste cateva saptamani participantii au fost intrebati din nou despre clipurile pe care le vazusera. De data asta au fost intrebati daca au vazut vreun geam spart, desi nu era niciun geam spart in clipurile video. Cei care primisera intreabrile cu smashed au spus ca au vazut geam spart, insa cei cu verbul hit au spus in numar mai mic ca ar fi existat geam spart.

Ce inseamna aceste rezultate? Creierul nostru poate recrea elemente ale unei amintiri cu ajutorul informatiilor noi, care sunt stocate ca facand parte din amintirea originala, rezultand amintiri false.

noiembrie 30, 2016 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top