Blog cu ponturi moca
Home
 

Soarele se raceste si nu prea ne va mai ajuta in viitor

Ne-am obisnuit deja sa ne bazam cam prea mult pe Soare si pe caldura lui, mai ales in privinta agriculturii. Soarele trece in fiecare an prin schimbari majore, incet, incet imbatraneste si el si nu prea mai face fata proceselor complexe care au loc la nivelul suprafetei sale. Oamenii de stiinta care tot analizeaza evolutia Soarelui au remarcat ca temperaturile sale scad progresiv si s-ar putea sa ajungem sa privim un Soare rece si pe Terra sa avem o noua era glaciara. Tindem sa credem informatiile acestea pentru ca ele vin de la cercetatori renumiti de la Universitatea California San Diego.

Ce spun ei?

Pe scurt, pana in 2050 ne vom trezi cu un Soare ca nu prea mai da caldura, ceea ce va afecta Pamantul intr-o maniera greu de imaginat. Nu e prima data cand avem asa ceva, Maunder Minimum a fost prin secolul 17, in momentul acela Tamisa era complet inghetata pana la fund. Studiind cu atentie ce s-a intamplat in trecut oamenii de stiinta au putut remarca mai multe similaritati cu evolutiile recente ale Soarelui, toate concluziile ducandu-i la ideea ca ne asteapta ceva si mai rau.

Ce ne asteapta?

Un grand minimum, perioada in care activitatea solara va fi minima si va dura cam 11 ani, poate mai bine. 7%, cu atat va fi mai rece fata de alte perioade din trecut cand Soarele a mai avut probleme. Cand se va intampla exact asta sau daca 2050 e anul corect, nu prea stim, e foarte greu sa stii ce face Soarele mai ales ca nu stii de la o zi la alta ce se intampla. Activitatea solara poate fi atat de slaba intr-o zi ca scenariul devine realitate cand te astepti mai putin. Ciclul minim solar prespune pastrarea activitatii solare, dar la un nivel minim, ciclul maxim e sinonim cu explozii solare care ajung sa arunce in spatiu gaz electrificat, tone de gaz. Daca tot avem maxim si minim apar schimbari mari regionale, globale.

Si ce urmeaza dupa un minim al activitatii Solare?

In primul rand, spun cercetatorii, stratul de ozon stratosferic este afectat grav. In al doilea rand au probleme si curentii de aer, vremea. In al treilea rand in unele locuri de pe Terra vor fi temperaturi mari, in altele temperaturi prea mici. Oamenii de stiinta din Marea Britanie vin si ei cu o serie de completari si spun ca in 2021 sau pe acolo vom avea mini era glaciara. E si un lucru bun in toate astea, se reduc efectele devastatoare ale incalzirii globale.

aprilie 11, 2018 This post was written by Categories: Diverse Tagged with:
No comments yet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top